Translate

2015/07/15



Żeberka to wspaniałe dane mięsne. Włąsciwie jest z nimi dziwna sprawa: niewielka ilość mięsa znajdująca się pomiędzy kośćmi a jednak są jednym z największych chyba rarytasów dla każdego mięsożercy :) Próbowałam ich już w wielu wydaniach ale dzisiejszy przepis, pochodzący z książki Anny Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" jest według mnie mistrzowski :)

Składniki:
żeberka ok  kg
marynata: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/ 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 łyzki wody - wymieszać
2 marchewki
3 cebule
1/4 selera
przprawy: kminek mielony, kolendra mielona, pieprz czarny i cayenne, bazylia, kurkuma, tymianek, majeranek, sok z cytryny


Przygotowanie (według 5 przemian);
1. Żeberka pokroic na małe kawałki, zalać marynatą i odstawić na pół godziny
2. Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć na patelni pokrojone w półplasterki marchewki (sł) przez ok. 2 minuty i przełożyć do rondla  (w oryginalnym przepisie warzywa maja byc obsmażane w pół szklanki oleju)
3. 3 duże pokrojone cebule podsmażyć w ten sam sposób i przełozyć do rondla (sł- cebula podsmażona przechodzi ze smaku ostrego w słodki)
4. Wsypać łyżeczkę kminku mielonego (sł)
5. 1/4 pokrojonego selera podsmażyć i również włożyć do rondla, zamieszać
6. Do jarzyn dodać 1 łyżeczke mielonej kolendry (o), pieprz cayenne i czarny (o)
7. Na tłuszczu pozostałym po jarzynach obsmażyć żeberka (sn) i przelożyć do rondla z warzywami
8. Dodać ok 2 szklanek zimnej wody (sn), łyżeczke soli i dusić pod przykryciem do miękkości
9. Dodać szczyptę bazylii (k) i łyżeczkę soku z cytryny
10. Szczypte kurkumy, tymianku i majeranku (g)
11. Szczypte kminku (sł)
12. Sprawdzić smak (żeberka powinny być bardzo pikantne) i w razie potrzeby dodać imbiru, pieprzu czy ostrej papryki.









Według autorki przepisu podawać je z makaronem lub ziemniakami, ja jednak zachowując zasady diety Diamondów wolę je z ogórkiem kiszonym. Danie jest pyszne!






Categories: ,

2 komentarze: