Translate

2014/12/06


1. Brokuły- nie da się wręcz opisać ich wspaniałych właściwości anti-aging. Są one źródłem wielu cennych antyoksydantów, jak np sulforaphane. Badania przeprowadzone na zwierzętach, którym dodawano do pożywienia ten składnik chemiczny pokazały, że aktywizuje on działanie detoksykacjnych enzymów, które obniżają zachorowalność na raka o 2/3. Brokuły są naszpikowane substancjami zwalczającymi wolne rodniki, jak: witamina C, beta karoten, kwercetyna, indol, glutation i lutein. Są jednym z najbardziej bogatych źródeł chromu, pierwiastka wydłużającego życie oraz chroniacego przed szkodliwym wpływem insuliny. U kobiet, brokuły pomagają w pozbywaniu się estrogenów wywołujących raka. Osoby spożywające brokuły rzadziej chorują na raka jelita grubego, płuc oraz choroby układu krążenia.


2. Marchew- właściwości marchwi są legendarne. Kobiety spożywające marchew co najmniej  5 razy w tygodniu, redukują szansę zawału serca o 68%! Inne badania pokazują, że spożywanie kilku marchewek dziennie obniża u mężczyzn poziom cholesterolu on 10%. Marchew jest przede wszystkim źródłem beta-karotenu, silnego antyoksydanta przeciwstarzeniowego i przeciwchorobowego. Osoby posiadające niski poziom beta- karotemu we krwi są kilkakrotnie bardziej narażone na ryzko raka czy zawału serca. Pomarańczowy barwnik pobudza system immunologiczny. 1 średnia marchewka zawiera około 6mg beta-karotenu. Jeżeli chcemy zafudndować sobie prawdziwy zastrzyk beta-karotenu, pijmy sok z marchwi- jedna szklanka soku zawiera go w ilości ok. 25mg.


3. Kapusta- podobnie jak brokuł posiada potężne działanie antyoksydacyjne. Mężczyźni spożywający kapustę raz w tygodniu posiadają o 34 procent niższe szanse na zachorowanie na raka jelita grubego. Kapusta obniża również zachorowalność na raka żołądka. Specyficzny antyoksydant, znajdujący się w kapuście, indol-3-karbinol, chroni przed rakiem piersi. Zalecana dawka kapusty to 1/6- 1/3 głowki dziennie, najlepiej na surowo lub lekko podgotowanej.


4. Cebula- bliska krewna czosnku, również posiada rozmaite właściwości przeciwstarzeniowe. Pełna antyoksydantów, chroni przed rakiem, zwłaszcza rakiem żołądka. Czerwona i żółta cebula są najbogatszym źródłem kwercetyny- antyoksydanta posiadajacego właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto cebula obniża cholersterol oraz chroni ukłąd krążenia.


5. Szpinak- te zielone listki sa pełne antyoksydantów. Nic więc dziwnego, że szpinak uważany jest za warzywo chroniące przed wieloma chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki, takie jak rak, atak serca, wysokie ciśnienie krwi, udar czy nawet problemy psychiczne. Jednym z najsilnejszych antyoksydantów w szpinaku jest luteina, uważana za równie silny agent przeciwstarzeniowy, co beta-karoten. Tak naprawdę szpinak posiada oba te związki chemiczne. Spożywanie jednej szklanki świeżego szpinaku dziennie lub 1/2 szklanki gotowanego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o około połowę. Szpinak jest również badzo bogaty w kwas foliowy, który chroni układ krwionośny, mózg oraz zapobiega powstawaniu nowotworów (zwłaszcza raka macicy).


6. Pomidory- są jednym z najbogatszych źródeł niesamowitego antyoksydanta o nazwie likopen. Związek ten chroni organizm przed chorobami układu krążenia, ale przede wszystkim przed rakiem. Jest uważany za antyoksydant silniejszy w walce z wolnymi rodnikami nawet niż beta karoten. Wysoki poziom likopenu we krwi obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki oraz szyjki macicy. Gotowanie lub puszkowanie pomidorów nie niszczy likopenu.


7. Awokado- jeden z najważniejszych strażników naszych komórek, będący ogromnym źródłem glutationu. Glutation, znany jako "master antioxidant", oprócz wielu wspaniałych właściwości, przede wszystkim neutralizuje szkodiwy wpływ tłuszczy zawartych w pozywieniu. Samo awokado jest produktem wysoko-tłuszczowym, jednak są to tzw tłuszcze dobre, czyli monokarboksylowe kwasy tłuszczowe. Spożywanie awokado oprócz efektów przeciwstarzeniowych, wpływa na obniżenie cholersterolu oraz ochronę układu krążenia (potas).


8. Berries (jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny, maliny, agrest, cranberries, goi berries itd)- to owoce naszpikowane antyoksydantami. Jagody posiadaja więcej antyoksydantow zwanych antycyjaninami niz jakikolwiek inny produkt. Jagody oraz żurawina zapobiegają zakażeniom układu moczowego. Starsze osoby spożywające duże ilości truskawek, chorują rzadziej na wszystkie odmiany raka. Berries są bardzo bogate w witaminę C, znaną jako źrodlo młodości.


9. Owoce cytrusowe- pomarańcze sa tak pełne antyoksydantów, że National Cancer Institute nazwał je kompletnym pakietem wszystkich naturalnych czynników hamujących powstawanie raka. Zawieraja one: karotenoidy, terpeny, flavonoidy oraz witaminę C. Grejfruty zawierają unikalny typ włókien, które obniżają drastycznie cholesterol i moga nawet odrwócić zmiany miażdzycowe. Grejfruty ponadto sa bogatym żródłem glutationu- antyoksydantu chroniącego komórki przed działaniem wolnych rodników.



10. Winogrona- sekret przeciwstarzeniowy winogron jest prosty- zawierają 20 znanych antyoksydantów, które wspólnie działają w celu odparcia ataków wonych rodników. Antyoksydanty znajduja się przede wszystkim w skórce i ziarnach, dlatego im ciemniejsza skórka tym lepiej. Oznacza to, że nasilnijesze działanie posiadają winogrona czerwone i fioletowe. Również rodzynki czyli suszone winogrona są bardzo zdrowe- tak naprawdę posiadaja nawet większa koncentrację antyoksydantów niż świeże.



Przy okazji przygotowywania zdjęć do tego posta zaskoczyło mnie bogactwo kolorystyczne warzyw i owoców oraz ich piękno. Matka Natura jest genialna, czyż nie?


Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz